Podzimáles – Pestrý Gymstr

Více o Podzimáles

událost na facebook

Koncert tří hudebních uskupení absolventů Gymnázia Strakonice, který proběhne v rámci kulturně charitativní akce „Podzimáles – Pestrý Gymstr“ pořádaný studenty z Magazínu Grafoman ve spolupráci se Jsme Strakonice. Vstupné 200Kč / 100Kč studenti

line up:
19h Souhra nehod duo
20h The Jays
21h Hyjé

Souhra nehod v duu je projekt písničkáře Martina Jelínka a performerky Johany Kyselkové v personálně původní podobě současné čtyřčlenné kapely. Martin s Johankou své zpěvy doplňují akustickou kytarou a syntetickými klavíry. Narozdíl od celokapelních koncertů je vystoupení komornější, inimnější a vrací se i ke starším skladbám například z Martionova EP Souhra nehod (2022), které bylo základním kamenem tohoto projektu.The Jays je mladá kapela s autorskou tvorbou pojmenovaná podle kapelního oblíbeného ptactva. První ze sojek, Jitka (Knížková), se při psaní písniček nebrání žádným vlivům, a tak můžete slyšet pop s prvky rocku, rock’n’rollu, funku, folku… ona zkrátka sepíše cokoliv, co se jí honí hlavou, přinese hrubý návrh na útulnou žižkovskou zkušebnu a nechá ostatní z kapely, aby dosložili zbytek. Paula alias Baolass přijde s nějakou rytmickou zatáčkou, kterou se pak zbylí členové po večerech učí s metronomem, a Dave přidá grády basovou linkou.
The Jays má kořeny v jižních Čechách, na Slovensku i v Británii a všechny ty kořeny postupně rostly, až se potkaly v Praze, aby tam našly svojí kapelní základnu. V Praze je tedy můžete slyšet nejčastěji, nebojí se ale vycestovat i jinam.Hyjé hrají autorské písně v žánru post-folk, post-tramp a různé evropské lidovky. Jsou tři (Jan Mrázek, Kristýna Větévka, Matouš Vinš) a mají cello, banjo, kytaru, klavír, ságo, cajon, foukačku, kazoo, flétničku nebo píšťalu, kdoví kdo tomu jak říká, hlasy zrající jak víno a sýry a hlavně chuť hrát.